Ολιβίνης

thermofluxΟ Ολιβίνης είναι ένα μαγνησιακό πυριτικό ορυκτό προερχόμενο από μαγματικά πετρώματα. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας του πράσινού του χρώματος, που είναι όμοιο με το χρώμα της ελιάς (olive). To όνομα ολιβινίτης δίδεται σε μέλη της οικογενείας των φορστεριτών/φαϋαλιτών.

Ο ολιβίνης είναι πηγή μαγνησίας χαμηλού κόστους με καλές μονωτικές ιδιότητες και υψηλή αντοχή σε αλκαλικά οξείδια. Οι ιδιότητες αυτές τον καθιστούν ιδανικό για χρήση σε πυρίμαχα τούβλα και μάζες. Χάρη στο υψηλό σημείο τήξης του και στην αντοχή του σε χημικά αντιδραστήρια, ο Ολιβίνης αποτελεί σημαντικό πυρίμαχο υλικό για βιομηχανικούς κλιβάνους.


olinive2


Τα προϊόντα ολιβίνη είναι επίσης κατάλληλα για χρήση ως slag conditioner στην χαλυβουργία, ως άμμος πλήρωσης κλιβάνου (EBT Taphole filler), ως άμμος χυτηρίου και λόγω της σκληρότητας τους ως άμμος αμμοβολής. Τα τελευταία χρόνια, ο παγκόσμιος περιβαλλοντικός προβληματισμός έχει αναδείξει τις «πράσινες» ιδιότητες του Ολιβίνη με αποτέλεσμα να αντικαθιστά επιβλαβή, παραδοσιακά υλικά στη βιομηχανία.