Η εταιρεία ΘΕΡΜΟΛΙΘ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 με έδρα τiς Καλύβες Χαλκιδικής και κύριο αντικείμενο την παραγωγή πυρίμαχων μαζών για τη βιομηχανία. Την επόμενη χρονιά, η ΘΕΡΜΟΛΙΘ Α.Ε. ξεκίνησε δραστηριότητα της στην περιοχή Σκούμτσα Γρεβενών με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ολιβινίτη.
Ο ολιβίνης (ολιβινίτης) είναι βιομηχανικό ορυκτό με πυρίμαχες ιδιότητες η χρήση του οποίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή πυρίμαχων μαζών και τούβλων. Επιπλέον βρίσκει εφαρμογή σε βιομηχανίες όπως στην χαλυβουργεία ως slag conditioner και ως άμμος πλήρωσης ηλεκτρικού κλιβάνου (EBT Taphole filler sand), ως υλικό αμμοβολής, καθώς και ως πυρίμαχο υλικό στη δόμηση.
Συνδυάζοντας εξόρυξη και μεταποίηση η ΘΕΡΜΟΛΙΘ Α.Ε. εδραιώθηκε στην Ελληνική αγορά ως παραγωγός προϊόντων υψηλής ποιότητας. Για περισσότερο από μια δεκαετία, η εταιρεία προμηθεύει το σύνολο των χαλυβουργείων της Ελλάδος και εξάγει το 60% των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια και την Αφρική.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρεία προέβη σε σειρά από επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής και την επέκταση της σε νέες αγορές ενώ αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις τις.
Το Δεκέμβριο του 2011 η ΘΕΡΜΟΛΙΘ Α.Ε. μεταβίβασε το 70% των μετοχών της στην εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. μέλος του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, στο πλαίσιο της καθετοποίησης του ομίλου.
Μέσω της ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε., η ΘΕΡΜΟΛΙΘ Α.Ε. έχει άμεση πρόσβαση σε λιμενικό σταθμό φόρτωσης αδρανών χύδην και ωφελείται από συνέργιες στους τομείς των πωλήσεων και των logistics.